Noget af det jeg elsker allermest ved at være i politik er at arbejde med at løse de store komplekse problemstillinger, vi har i Aarhus. Fx klimaudfordringer, fald af biodiversitet, at så mange børn og unge mistrives....
Noget af det, jeg hader allermest ved politik, er, når det komplekse forsøges reduceret til hurtige sort/hvide løsninger. For der findes ikke svar på komplekse problemstillinger, som vi har arbejdet på at løse over lang tid, som kan løses i en hurtig, hektisk forhandling. Eller som kan besvares på 20 sekunder i et eller andet presse interview. Der er brug for et opgør med det (for) hurtige, det sort/hvide, det forsimplede. Det der fokuserer på modsætninger, frem for nuancerne. Som jeg vil hævde, at hver en beslutning, som vi træffer i byrådet, er spækket med.
Men hvordan ændrer vi det? Det er svært at gennemskue, men det er afgørende, at vi forsøger. Sammen. Fordi ellers er jeg bange for, at vi mister noget vigtigt i vores demokrati. Omtanken. Tilliden. Den konstruktive dialog.
Mine refleksioner om løsninger er her nedenunder. Ikke som facit men som bud.
Os politikere spiller helt klart en rolle. Vi kan:
- insistere på at der er nuancer og kompleksitet i enhver fortælling - bede om at få lov til at uddybe
- insistere på også at fortælle de gode historier. Det der lykkedes.
- gøre op med (for) korte møder om vigtige emner, for lange dagsordener med for kort tid og hektiske forhandlingsnætter.
- insistere på mere tid fra beslutning til tingene lever ude i “virkeligheden”. Alt den hast og forsøg på politisk handlekraft kan gøre det virkelig svært at sikre, at implementeringsprocesserne lykkes hele vejen rundt.
Medierne spiller også en rolle. Mon de kan:
- bringe endnu flere historier, der går i dybden?
- give længere taletid til relevante parter om komplekse sager?
- også fortælle de gode historier. Det der lykkedes?
Og gad vide om det giver mening, at du som aarhusianer:
- spørger efter nuancer i sagerne?
- undlader hård tone, hvis du nogen gange kommer til det?
- er endnu mere nysgerrig på de gode historier?